L(+)-melkzuur rechtsdraaiend

Links- en rechtsdraaiend melkzuur is een metabolisch bijproduct van melkzuurbacteriën. Er bestaan twee soorten melkzuren: rechtsdraaiend (L+) en linksdraaiend (D-) . Links en rechts duiden op polarisatie van het licht. Dit is de trillingsrichting van elektromagnetische straling. Een L+ melkzuur draait naar rechts, een D- melkzuur naar links als je ze onder een polarisatiemicroscoop zou bekijken. Ze lijken erg veel op elkaar: ze hebben dezelfde chemische formule en volgorde van atomen maar een andere ruimtelijke structuur.

Maar genoeg zuivel scheikunde kennis en natuurkunde ; wat betekent dit voor de DAUW? Afhankelijk van welke melkzuurbacteriën het product bevat, wordt rechtsdraaiend of linksdraaiend melkzuur geproduceerd. Omdat bij de productie van DAUW verschillende melkzuurbacteriën worden gebruikt, resulteert dit in producten met een combinatie van de twee melkzuren. 

Je lichaam maakt ook zelf melkzuur aan. Een bekend voorbeeld is bijvoorbeeld spierpijn: bij onvoldoende zuurstof hopen stofjes uit melkzuur zich op in de spieren. Het melkzuur dat je lichaam aanmaakt is met name rechtsdraaiend. Rechtsdraaiend melkzuur is dus lichaamseigen, en kan makkelijk worden verteerd door het lichaam. Linksdraaiend melkzuur is dit niet, maar kan wel door het lichaam worden verwerkt (dit gaat alleen langzamer). 

Effect op de gezondheid
Voedingsmiddelen met rechtsdraaiend melkzuur zoals DAUW zouden lichter verteerbaar zijn, het wordt door het lichaam goed opgenomen. De links draaiende veel minder of eigenlijk niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *